Gastro Fishery Network in EU (Output 3)

Ο στόχος αυτής της αναφοράς (O1) είναι να δημιουργήσει μια αξιόπιστη πηγή ως κατευθυντήρια γραμμή σχετικά με τον τομέα των θαλασσινών και τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στις περιοχές του έργου από το Fishery 4.0. Ο αναμενόμενος αντίκτυπος και η δυνατότητα μεταφοράς αυτού του προϊόντος έχει γίνει μια καινοτόμος προσέγγιση επειδή στοχεύει στην ανάπτυξη της τοπικής, εθνικής και διεθνούς φιλικής προς το περιβάλλον αλιευτικής βιομηχανίας μαζί με την φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο εφαρμογής, βελτιώνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο. Η μελέτη φέρνει ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις στη συνεργασία νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τον τομέα της αλιείας και των θαλασσινών, καθώς και ειδικών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ΜΚΟ, κυβερνητών, εργαζομένων και ερευνητών. Η έκθεση καινοτομεί επειδή πιστεύεται ότι ανοίγει την πύλη για να βρεθούν τα μη αποκαλυπτόμενα χαρακτηριστικά και οι βέλτιστες πρακτικές σε διάφορες χώρες, οι στρατηγικές μάρκετινγκ και η εφαρμογή της κοινής γνώσης των προϊόντων θαλασσινών στις διάφορες περιοχές του έργου. Οι ομάδες-στόχοι νέων λαμβάνουν χώρα για στρατηγικές ηλεκτρονικής μάθησης δημιουργικών και καινοτόμων αλιευτικών προϊόντων με προσεγγίσεις Fishery 4.0.

Η αναφορά είναι κατάλληλη για τις ακόλουθες ομάδες:

• Νεολαία

• Επαγγελματίες: ΑΕΙ, πάροχοι εκπαίδευσης ενηλίκων, εκπαιδευτές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πολιτικοί και ειδικοί.

• ΜΚΟ και τοπικές αρχές που εργάζονται με επαγγελματίες της αλιείας, των θαλασσινών.

• Άτομα που ενδιαφέρονται για τον τομέα των θαλασσινών και της γαστρονομίας.

 • Δεδομένου ότι αυτή η μελέτη περιλαμβάνει διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς (νέους, επαγγελματίες των θαλασσινών και υδατοκαλλιέργειας, αρχές) και πολλούς διαφορετικούς τομείς προτεραιότητας, συμβάλλει επίσης στη δυνατότητα μεταφοράς σε διαφορετικούς τομείς (δημόσιος, ιδιωτικός).

Μεθοδολογική Προσέγγιση

Σε αυτό το αποτέλεσμα, IO1: FISHERY 4.0 IN EUROPE, χρησιμοποιείται η ποιοτική μέθοδος έρευνας για να αποκαλύψει την τρέχουσα κατάσταση και να καθορίσει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των νέων στο Μέρος Α. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, και Τουρκία. Το περιεχόμενο της έκθεσης έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει: Τομέας αλιείας Τομέας υδατοκαλλιέργειας Τομέας επεξεργασίας υδατοκαλλιέργειας Κατανάλωση μάρκετινγκ θαλασσινών (γαστρονομία) Ηλεκτρονικό εμπόριο, πιθανή κατάσταση απασχόλησης Νεολαία στον κλάδο Επιπτώσεις του Covid-19 στη βιομηχανία. Στο Μέρος Β, προετοιμάστηκαν οι τρεις κύριες έρευνες στη μελέτη, πραγματοποιήθηκαν με τους κατοίκους της περιοχής που επιλέχθηκαν για το έργο. Για κάθε έρευνα στην οποία συμμετέχουν νέοι ως ομάδα στόχος καθώς και κάποιες άλλες ηλικιακές ομάδες, τα ευρήματα αυτού του μέρους ρίχνουν φως στο IO2: GASTRO-KITCHENIN FISHERY και παρέχεται η τελική αξιολόγηση.

Ανάλυση κατάστασης:

Εφαρμογές Έρευνας Υδατοκαλλιέργειας / Κατανάλωσης Ψαριών, Γαστρονομίας και Ερασιτεχνικής Αλιείας. Οι 3 κύριες έρευνες που εκπονήθηκαν στη μελέτη πραγματοποιήθηκαν με τους κατοίκους της περιοχής που επιλέχθηκαν για το έργο. Για κάθε έρευνα στην οποία συμμετέχουν νέοι ως ομάδα στόχος καθώς και κάποιες άλλες ηλικιακές ομάδες και στην τελική αξιολόγηση:

  • Συνολικά 522 άτομα (358 από την Τουρκία, 40 από την Ελλάδα, 62 από την Ιταλία και 62 από την Ισπανία) συμμετείχαν στην έρευνα Καταναλωτικές Συνήθειες Θαλασσινών της Νεολαίας,

• Συνολικά 509 άτομα (382 από την Τουρκία, 34 από την Ελλάδα, 39 από την Ιταλία και 54 από την Ισπανία) συμμετείχαν στην Έρευνα Θαλασσινών Γαστρονομίας,

  • Συνολικά 403 άτομα (267 από την Τουρκία, 25 από την Ελλάδα, 33 από την Ιταλία και 78 από την Ισπανία) συμμετείχαν στην έρευνα Ερασιτεχνικής & Αθλητικής Αλιείας. Ανάλυση αναγκών: Ανασκόπηση βιβλιογραφίας στα θαλασσινά και την υδατοκαλλιέργεια

  • Οδηγός Αλιείας και Παραγωγής / Κατανάλωσης Ψαριών αξιολόγησε τη γενική κατάσταση του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας (υδατοκαλλιέργεια και κυνήγι) στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία και τις πόλεις όπου βρίσκονται οι εταίροι, και τις τρέχουσες ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα για τους νέους πληθυσμoύς.

Εντοπίσαμε τα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών με επιτόπιες επισκέψεις στις περιοχές υλοποίησης στις χώρες του έργου και συζητήσαμε τις προσεγγίσεις των νέων στον τομέα της αλιείας στο πλαίσιο της παραγωγής και της κατανάλωσης. Σε αυτόν τον οδηγό που προέκυψε, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η βιομηχανία αλιείας, η βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας, η βιομηχανία επεξεργασίας, η κατανάλωση αλιείας, η μάρκετινγκ αλιείας (γαστρονομία), οι δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, η κατάσταση απασχόλησης, η θέση των νέων στη βιομηχανία και οι επιπτώσεις του κλάδου Covid-19 .

Ανάλυση αναγκών:

Επιθεώρηση βιβλιογραφίας στα Θαλασσινά και την Υδατοκαλλιέργεια

• Ο Οδηγός Αλιείας και Παραγωγής / Κατανάλωσης Ψαριών αξιολόγησε τη γενική κατάσταση του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας (υδατοκαλλιέργεια και κυνήγι) στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία και τις πόλεις όπου βρίσκονται οι εταίροι, και τις τρέχουσες ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα για τους νέους πληθυσμούς.

Ντοκιμαντέρ

TR – Ντοκιμαντέρ 1 YU – Συνέντευξητου Αλιευτικού Συλλόγου Citlikkoy

Στο πρόγραμμα Gastrofish, η ομάδα από την Τουρκία είχε την ευκαιρία να πάρει συνεντεύξεις από μέλη του Συλλόγου Αλιείας Citlikkoy Amator, που βρίσκεται στη Yalova της Τουρκίας. Ο σύλλογος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την προώθηση της ερασιτεχνικής αλιείας και την προστασία των αλιευτικών περιοχών της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τα μέλη της ένωσης εξήγησαν πώς εργάζονται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών αλιείας μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων. Διοργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εργαστήρια για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τους κανονισμούς και τους κανόνες για το ψάρεμα στην περιοχή. Τονίζουν επίσης τη σημασία του σεβασμού του περιβάλλοντος και της προστασίας των φυσικών πόρων της περιοχής.

Τα μέλη του συλλόγου μίλησαν επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο έργο τους. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η έλλειψη υποστήριξης από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Τόνισαν την ανάγκη για περισσότερους πόρους και χρηματοδότηση για την αποτελεσματική εκτέλεση του έργου τους. Συζήτησαν επίσης το πρόβλημα της υπεραλίευσης και την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του αλιευτικού τομέα.

Η ομάδα από την Τουρκία εντυπωσιάστηκε από την αφοσίωση και τη δέσμευση των μελών της ένωσης για την προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και την προστασία των φυσικών πόρων της περιοχής. Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός μικρού ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Σύλλογο Αλιείας Citlikkoy Amator και το έργο τους.

Μέσω τέτοιων συνεντεύξεων και ντοκιμαντέρ, το έργο Gastrofish στοχεύει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός τομέας και να προωθήσει βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Συγκεντρώνοντας ψαράδες, εστιατόρια, συνεταιρισμούς, ενώσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, το έργο ελπίζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας και συνεργασίας που θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους.

2-TR-Ντοκιμαντέρ2  YU – Συνέντευξη στο εστιατόριο PEKCAN

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ του έργου Gastrofish, επισκεφθήκαμε το εστιατόριο PEKCAN στη Yalova της Τουρκίας και κάναμε μια συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη, κ. Can Pekcan.

Το εστιατόριο PEKCAN είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σερβίρει πιάτα με θαλασσινά για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο κ. Pekcan είναι ένας παθιασμένος σεφ θαλασσινών που πιστεύει ότι η ποιότητα των θαλασσινών που χρησιμοποιούνται στα πιάτα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία ενός νόστιμου γεύματος. Τονίζει τη σημασία της χρήσης φρέσκων και βιώσιμων θαλασσινών, τα οποία αλιεύονται τοπικά και εποχιακά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Pekcan μοιράστηκε τις απόψεις του για τη βιομηχανία θαλασσινών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Πιστεύει ότι η υπεραλίευση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και τον κλάδο της αλιείας. Τόνισε επίσης τη σημασία της υποστήριξης των τοπικών αλιέων και των αλιευτικών συνεταιρισμών για την προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών.

Ο κ. Pekcan εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το έργο Gastrofish, το οποίο στοχεύει στην προώθηση του τομέα των θαλασσινών και στην οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων στον κλάδο. Πιστεύει ότι το έργο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και θα συμβάλει στην προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα τουρκικά και μεταφράστηκε στα αγγλικά για το διεθνές κοινό του έργου Gastrofish. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την προοπτική ενός τοπικού σεφ θαλασσινών και υπογραμμίζει τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών αλιείας στη βιομηχανία θαλασσινών.

3-TR-Ντοκιμαντέρ3 YU- Συνέντευξη Επεξεργασίας LEROY

Το τρίτο ντοκιμαντέρ στο έργο Gastrofish περιλαμβάνει μια συνέντευξη με την LEROY Processing, μια μονάδα επεξεργασίας θαλασσινών στο İzmit της Τουρκίας. Η LEROY Processing είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εδραιωμένες μονάδες επεξεργασίας θαλασσινών στην Τουρκία, που παράγει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων θαλασσινών τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι εκπρόσωποι της LEROY Processing τόνισαν τη σημασία των βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της βιομηχανίας θαλασσινών. Συζήτησαν επίσης τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να εξισορροπηθεί η οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική διαχείριση.

Η συνέντευξη έθιξε επίσης τη σημασία της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη βιομηχανία επεξεργασίας θαλασσινών, με τη LEROY Processing να επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας και συσκευασίας για να εξασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τα προϊόντα της.

Συνολικά, η συνέντευξη με την LEROY Processing παρείχε πολύτιμες γνώσεις για τις εσωτερικές λειτουργίες της βιομηχανίας επεξεργασίας θαλασσινών στην Τουρκία, καθώς και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στο σύνολό της. Χτίζοντας στενότερους δεσμούς μεταξύ των μεταποιητών θαλασσινών, των ψαράδων και άλλων ενδιαφερομένων στη βιομηχανία, το έργο Gastrofish στοχεύει να προωθήσει μεγαλύτερη βιωσιμότητα, καινοτομία και ανάπτυξη στον τομέα.

4-TR- Ντοκιμαντέρ4 AKSAM – Συνέντευξη τουνέουψαρά Zeki Buyukkalin

Στο τέταρτο ντοκιμαντέρ του έργου GastroFish, συναντάμε τον Zeki Buyukkalin, έναν νεαρό ψαρά από την Αττάλεια. Ο Ζεϊνέλ ψάρευε στο Αιγαίο από μικρός και τώρα έχει το δικό του μικρό ψαροκάικο.

Ο Zeki μας μιλά για τις προκλήσεις και τις χαρές του να είσαι νεαρός ψαράς στην Τουρκία. Εξηγεί πώς χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους για να πιάσει ψάρια και τη σημασία της διατήρησης του τοπικού πληθυσμού ψαριών. Ο Zeki μιλά επίσης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πώληση των αλιευμάτων του και την ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη σε ψαράδες μικρής κλίμακας όπως ο ίδιος.

Μέσω αυτής της συνέντευξης, αποκτούμε μια βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της υποστήριξης νέων ψαράδων όπως ο Zeki και του ρόλου που διαδραματίζουν στη διατήρηση του τοπικού αλιευτικού τομέα. Το έργο GastroFish στοχεύει στη δημιουργία ισχυρότερων δικτύων και συνεργασιών μεταξύ των νέων ψαράδων και της βιομηχανίας θαλασσινών για να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο και ακμάζον μέλλον για τον κλάδο.

5-TR- Ντοκιμαντέρ5 AKSAM – Συνέντευξη τουΑθλητικούΨαρά Ali Bilgic

Το πέμπτο ντοκιμαντέρ του έργου Gastrofish περιλαμβάνει μια συνέντευξη με τον Ali Bilgic, έναν αθλητικό ψαρά από την Αττάλεια, μια παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας.

Ο Ali Bilgic ψαρεύει για περισσότερα από 20 χρόνια, τόσο ως χόμπι όσο και ως επάγγελμα. Στη συνέντευξη, μιλά για τη σημασία των βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και την ανάγκη διατήρησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Υπογραμμίζει επίσης τα οφέλη του ψυχαγωγικού ψαρέματος, το οποίο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος και να συνδεθείτε με τη φύση.

Σύμφωνα με τον Bilgic, το έργο Gastrofish μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία της αλιείας μικρής κλίμακας, που βασίζεται στην κοινότητα και την ανάγκη υποστήριξης των ντόπιων ψαράδων. Πιστεύει ότι το έργο μπορεί επίσης να προωθήσει τον υπεύθυνο τουρισμό, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την τοπική κουζίνα με θαλασσινά και να μάθουν για τις αλιευτικές παραδόσεις της περιοχής.

Ο Bilgic μοιράζεται επίσης μερικά από τα αγαπημένα του σημεία ψαρέματος στην Αττάλεια και μιλά για τα διαφορετικά είδη ψαριών που μπορούν να βρεθούν στην περιοχή. Τονίζει τη σημασία του σεβασμού των κανονισμών αλιείας και της τήρησης ηθικών πρακτικών, όπως η αλίευση και η απελευθέρωση.

Συνολικά, η συνέντευξη με τον Ali Bilgic παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τον κόσμο της αθλητικής αλιείας και τον ρόλο της βιώσιμης αλιείας στην προώθηση υγιών οικοσυστημάτων και τοπικών οικονομιών.

6-TR- Ντοκιμαντέρ6AKSAM – Συνέντευξη στο εστιατόριο KAYA

Στην πανέμορφη παραλιακή πόλη της Αττάλειας της Τουρκίας είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον επικεφαλής σεφ του εστιατορίου KAYA κ. Murat Kaya. Το εστιατόριο KAYA είναι ένα γνωστό συγκρότημα στην Αττάλεια που σερβίρει φρέσκα και νόστιμα πιάτα με θαλασσινά στους πελάτες του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Καγιά μοιράστηκε μαζί μας το πάθος του να χρησιμοποιεί μόνο τα πιο φρέσκα υλικά στη μαγειρική του. Εξήγησε ότι προμηθεύεται τα θαλασσινά του απευθείας από τις τοπικές ψαραγορές και μάλιστα πηγαίνει στα λιμάνια για να μαζέψει τα ψάρια ο ίδιος. Αυτό διασφαλίζει ότι τα ψάρια είναι της υψηλότερης ποιότητας και ότι οι πελάτες στο εστιατόριο KAYA λαμβάνουν τα πιο φρέσκα θαλασσινά.

Ο κ. Καγιά εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για το πρόγραμμα Gastrofish και τον στόχο του για την προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών. Τόνισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης των πληθυσμών των ψαριών για τις μελλοντικές γενιές.

Συνολικά, η συνέντευξή μας με τον κ. Kaya παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την οπτική γωνία ενός τοπικού ιδιοκτήτη εστιατορίου και τη δέσμευσή του για βιωσιμότητα και ποιότητα στη βιομηχανία θαλασσινών.

7-TR- Ντοκιμαντέρ7 SUYMERBIR – Συνέντευξη στο εστιατόριο ATA

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, επισκεπτόμαστε τη συνοικία Güllük του Milas στη Muğla της Τουρκίας, όπου παίρνουμε συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου ATA, κ. Burhan Sönmez. Το ATA Restaurant είναι ένα γνωστό εστιατόριο με θαλασσινά της περιοχής, που προσφέρει μεγάλη ποικιλία από φρέσκα και νόστιμα πιάτα θαλασσινών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Sönmez μιλά για τη σημασία της χρήσης φρέσκων υλικών τοπικής προέλευσης στα πιάτα τους και για το πώς έχουν οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με ντόπιους ψαράδες και ιχθυοπώλες για να εξασφαλίσουν μια σταθερή προσφορά θαλασσινών υψηλής ποιότητας. Τονίζει επίσης τη σημασία της βιωσιμότητας στον αλιευτικό κλάδο και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τα απόβλητα και να χρησιμοποιούν κάθε μέρος των ψαριών.

Ο κ. Sönmez μιλά επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας, όπως η υπεραλίευση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και πώς προσαρμόζονται σε αυτές τις προκλήσεις. Συζητά επίσης τη σημασία του τουρισμού για την τοπική οικονομία και πώς εργάζονται για την προώθηση της φυσικής ομορφιάς και των γαστρονομικών παραδόσεων της περιοχής στους επισκέπτες. Συνολικά, η συνέντευξη με τον κ. Avcı παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την τοπική αλιευτική βιομηχανία και τις προσπάθειες του ATA Restaurant να υποστηρίξει βιώσιμες πρακτικές και να προωθήσει τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής.

8-TR- Ντοκιμαντέρ8 SUYMERBIR – Συνέντευξη Υδατοκαλλιέργειας ENKA

Στο όγδοο ντοκιμαντέρ του έργου Gastrofish, το επίκεντρο είναι η Υδατοκαλλιέργεια ENKA, που βρίσκεται στη Muğla της Τουρκίας. Η ομάδα του έργου πήρε συνέντευξη από τον Uğur Tahancı, τον Γενικό Διευθυντή της ENKA Aquaculture, για να αποκτήσει μια εικόνα για τις δραστηριότητές τους και τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Η ENKA Aquaculture είναι μια κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Τουρκία, με εξειδίκευση στην παραγωγή λαβρακιού και τσιπούρας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε συνολικά 12 φάρμες που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της Μεσογείου της Τουρκίας, με συνολική παραγωγική ικανότητα 35.000 τόνων ετησίως.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Uğur Tahancı τόνισε τη σημασία της επένδυσης σε προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης νέων στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Ανέφερε ότι η ENKA Aquaculture παρέχει διάφορα προγράμματα κατάρτισης για νέους που ενδιαφέρονται για την υδατοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων πρακτικής άσκησης, επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας.

Ο Tahancı τόνισε επίσης τις προσπάθειες της εταιρείας να εφαρμόσει βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζωοτροφών που παράγονται από βιώσιμες πηγές και της ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εκμεταλλεύσεών τους.

Η ομάδα του προγράμματος Gastrofish εντυπωσιάστηκε από τη δέσμευση της ENKA Aquaculture να υποστηρίζει την απασχόληση των νέων και τις βιώσιμες πρακτικές υδατοκαλλιέργειας. Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους από αυτή τη συνέντευξη, και άλλες παρόμοιες, θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρότερων εταιρικών σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ του τομέα της αλιείας και του τομέα της απασχόλησης των νέων στην Ευρώπη.

9-TR- Ντοκιμαντέρ9 SUYMERBIR – NOORDZIEE Συνέντευξη Υδατοκαλλιέργειας

Στη γραφική παραθαλάσσια πόλη Güllük στη Muğla, είχαμε τη χαρά να πάρουμε συνέντευξη από την ομάδα της NOORDZIEE Aquaculture, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή. Η εταιρεία ειδικεύεται στη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή θαλασσινών, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και καινοτόμες τεχνικές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους της εταιρείας για τις μεθόδους παραγωγής τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον κλάδο. Εξήγησαν ότι η εστίασή τους στις βιώσιμες πρακτικές όχι μόνο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά διασφαλίζει επίσης την ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων τους.

Η NOORDZIEE Aquaculture δεσμεύεται επίσης να υποστηρίζει την απασχόληση των νέων και να παρέχει ευκαιρίες στη νέα γενιά να αναπτύξει δεξιότητες και να αποκτήσει εμπειρία στον κλάδο. Προσφέρουν πρακτική άσκηση και μαθητεία σε νέους που ενδιαφέρονται για την υδατοκαλλιέργεια και την παραγωγή θαλασσινών, βοηθώντας στην ενίσχυση της επόμενης γενιάς ηγετών στον τομέα.

Συνολικά, η συνέντευξή μας με τη NOORDZIEE Aquaculture παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τη σημασία της βιωσιμότητας και της απασχόλησης των νέων στη βιομηχανία θαλασσινών.

10-TR- Ντοκιμαντέρ10 SUYMERBIR – SELINA Συνέντευξη Υδατοκαλλιέργειας

Η ομάδα του GastroFish Project επισκέφτηκε το Selina Fish Aquaculture στο Seydikemer, Muğla και είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από τον Serkan Korkmaz, τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης. Το Selina Fish είναι ένα ιχθυοτροφείο μικρής κλίμακας που εστιάζει στην παραγωγή ψαριών υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Korkmaz μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις προκλήσεις του στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας.

Τόνισε τη σημασία της υποστήριξης ιχθυοκαλλιεργειών μικρής κλίμακας και τον ρόλο του GastroFish Project στην προώθηση βιώσιμων και υπεύθυνων αλιευτικών πρακτικών. Τόνισε επίσης την ανάγκη για περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για νέους που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας.

Η ομάδα είχε επίσης την ευκαιρία να περιηγηθεί στην εγκατάσταση Selina Fish και να δει από κοντά τα διάφορα στάδια παραγωγής ψαριών, από την αναπαραγωγή και την εκκόλαψη μέχρι το τελικό προϊόν. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές για να εξασφαλίσει την υγεία και την ευημερία των ψαριών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών ζωοτροφών και οργανικών λιπασμάτων. Η ομάδα εντυπωσιάστηκε με τη δέσμευση της εγκατάστασης για βιωσιμότητα και υπεύθυνες πρακτικές αλιείας.

Συνολικά, η συνέντευξη με τον Serkan Korkmaz και η επίσκεψη στο Selina Fish Aquaculture παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες για τη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας στη Muğla και τη σημασία της υποστήριξης βιώσιμων και υπεύθυνων αλιευτικών πρακτικών, ειδικά για ιχθυοκαλλιέργειες μικρής κλίμακας.

11-TR- Ντοκιμαντέρ11 SUYMERBIR – Συνέντευξηεστιατορίου CHEF BROS

CHEF BROS: Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Άγκυρα της Τουρκίας

Η Άγκυρα, η πρωτεύουσα της Τουρκίας, είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό της και φυσικά την κουζίνα της. Με μια πληθώρα εστιατορίων και καφέ που προσφέρουν παραδοσιακά τουρκικά πιάτα καθώς και διεθνή κουζίνα, η Άγκυρα είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού. Ένα εστιατόριο που ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα είναι το CHEF BROS, ένα μέρος που προσφέρει ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι με μοντέρνα πινελιά.

Στην καρδιά της Άγκυρας, το CHEF BROS έχει γίνει ένα δημοφιλές σημείο για ντόπιους και τουρίστες. Η μοντέρνα εσωτερική διακόσμηση και η ζεστή ατμόσφαιρα του εστιατορίου δημιουργούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα που προσκαλεί τους επισκέπτες να επιδοθούν σε μια γαστρονομική περιπέτεια.

Στην CHEF BROS, το μενού αλλάζει συνεχώς για να αντικατοπτρίζει την εποχή και τη διαθεσιμότητα φρέσκων υλικών. Το εστιατόριο προμηθεύεται τα υλικά του από ντόπιους αγρότες και παραγωγούς, διασφαλίζοντας ότι κάθε πιάτο παρασκευάζεται με τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά.

Μία από τις μοναδικές πτυχές των CHEF BROS είναι η υποστήριξή τους στην απασχόληση των νέων.

Το εστιατόριο διαθέτει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει πρακτική εμπειρία και εκπαίδευση σε νέους σεφ και λάτρεις της μαγειρικής. Αυτό το πρόγραμμα όχι μόνο υποστηρίζει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς σεφ, αλλά βοηθά επίσης στη δημιουργία ευκαιριών εργασίας και στη συμβολή στην τοπική οικονομία.

Σε συνέντευξή του με τον ιδιοκτήτη και επικεφαλής σεφ του CHEF BROS, δήλωσε ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια μοναδική γευστική εμπειρία που συνδυάζει την παραδοσιακή τουρκική κουζίνα με τις σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής και γεύσεις. Το εστιατόριο προσφέρει μια ποικιλία από πιάτα, από κλασικά πιάτα με μεζέ μέχρι χορταστικά κυρίως πιάτα και παρακμιακά επιδόρπια. Μερικά από τα ξεχωριστά πιάτα περιλαμβάνουν το κότσι αρνιού με δεντρολίβανο και θυμάρι, τη σαλάτα με παντζάρια και κατσικίσιο τυρί και το ζαχαρωτό σοκολάτας με σορμπέ πορτοκαλιού.

Συνολικά, το CHEF BROS είναι ένα εστιατόριο που πρέπει να επισκεφτεί όποιος ταξιδεύει στην Άγκυρα και αναζητά μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που υποστηρίζει ντόπιους αγρότες και νέους σεφ. Η αφοσίωση του εστιατορίου στα ποιοτικά υλικά, οι σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής και η απασχόληση των νέων το κάνουν να ξεχωρίζει στη σκηνή του φαγητού της Άγκυρας.

TR- Ντοκιμαντέρ12– SUYMERBIR TOPRAK Συνέντευξη Υδατοκαλλιέργειας

Εισαγωγή: Στην προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε τον κόσμο της υδατοκαλλιέργειας στην Τουρκία, συναντήσαμε το TOPRAK Aquaculture, που βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη Dinar στην επαρχία Afyonkarahisar. Εδώ, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από τον Muhammet Toguç, τον ιδιοκτήτη της TOPRAK Aquaculture, και να μάθουμε περισσότερα για το ταξίδι του στον κλάδο.

Συνέντευξη: Ξεκινήσαμε ρωτώντας τον Muhammet για το πώς ξεκίνησε στη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας. Μοιράστηκε ότι προέρχεται από οικογένεια αγροτών, αλλά πάντα είχε πάθος για το ψάρεμα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη του για το ψάρεμα και την τεχνογνωσία της οικογένειάς του στη γεωργία, ξεκινώντας μια επιχείρηση υδατοκαλλιέργειας. Ξεκίνησε με μια μικρή λίμνη στη γη της οικογένειάς του και σταδιακά επεκτάθηκε με τα χρόνια.

Ρωτήσαμε τον Muhammet για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην επιχείρησή του. Εξήγησε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διατήρηση της ποιότητας του νερού στις λίμνες. Τόνισε ότι η ποιότητα του νερού είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των ψαριών και οποιαδήποτε ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες. Ανέφερε επίσης ότι η απόκτηση αδειών από τις αρχές μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.

Ο Muhammet μοιράστηκε μαζί μας ότι νιώθει περήφανος που παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης στην τοπική νεολαία. Πιστεύει ότι η υποστήριξη της απασχόλησης των νέων δεν είναι μόνο επωφελής για την κοινότητα, αλλά βοηθά επίσης στην οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής επιχείρησης. Εξήγησε ότι εκπαιδεύει τους υπαλλήλους του σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης, από το τάισμα των ψαριών μέχρι τη διαχείριση των λιμνών και την επεξεργασία των ψαριών.

Ρωτήσαμε επίσης τον Muhammet για τα μελλοντικά του σχέδια για την επιχείρηση. Μοιράστηκε ότι θέλει να συνεχίσει να επεκτείνει την παραγωγή του και να φτάσει σε νέες αγορές. Ανέφερε επίσης ότι ενδιαφέρεται να εξερευνήσει νέες τεχνολογίες για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των εργασιών του.

Συμπέρασμα: Η επίσκεψή μας στην Υδατοκαλλιέργεια TOPRAK ήταν μια μεγάλη μαθησιακή εμπειρία. Μας έκανε εντύπωση η αφοσίωση του Muhammet στη βιομηχανία και η δέσμευσή του να υποστηρίξει την τοπική κοινωνία. Είναι εμπνευσμένο να βλέπεις νέους επιχειρηματίες όπως ο Muhammet να οδηγούν την καινοτομία και την ανάπτυξη στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στην Τουρκία.

13-IT- Ντοκιμαντέρ13 CEIPES – ΣυνέντευξηΝέουΨαράAntonino

Προορισμός είναι ο Αντονίνο, ένας νεαρός ψαράς από το Παλέρμο που έμαθε τεχνικές ψαρέματος από την οικογένειά του, ιδιαίτερα τον παππού και τους θείους του. Ο Antonino και τέσσερα από τα μέλη της οικογένειάς του είναι επαγγελματίες ψαράδες. Χρησιμοποιούν απλάδια δίχτυα με τρία μάτια για να πιάσουν διάφορα είδη ψαριών. Ωστόσο, πολλά είδη έχουν περιοριστεί στην αλιεία λόγω εποχιακών και περιβαλλοντικών ανησυχιών. Ο Antonino πηγαίνει για ψάρεμα κάθε μέρα, αν ο καιρός το επιτρέπει, και μπορεί να πιάσει έως και 20 είδη ψαριών, με διαφορετικές περιόδους για κάθε είδος. Παρά τη βαριά και απρόβλεπτη φύση της δουλειάς, ο Antonino είναι παθιασμένος με το ψάρεμα και συνεχίζει να μαθαίνει. Πιστεύει ότι είναι πρόκληση να βρίσκεις νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το βιοτεχνικό ψάρεμα σαν τον δικό του.

14-IT- Ντοκιμαντέρ14 CEIPES –  ΣυνέντευξητηςΑλιευτικής ΈνωσηςLupi di Mare

Ο Giuseppe Machi είναι ο ιδρυτής της Lupi di Mare, μιας αλιευτικής ένωσης στην περιοχή του Παλέρμο που σύντομα πρόκειται να μετατραπεί σε εταιρεία. Αποστολή του συλλόγου είναι να κρατήσει ζωντανό τον πολιτισμό της θάλασσας υλοποιώντας εκπαιδευτικά και πολιτιστικά έργα που προσφέρουν υπηρεσίες τόσο σε μειονεκτούντα άτομα όσο και σε τουρίστες. Το πάθος του Τζουζέπε για τη θάλασσα επηρεάστηκε από τον θείο του, ο οποίος τον μύησε στη βαρκάδα και το ψάρεμα. Ξεκίνησε την Lupi di Mare με στόχο να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα μέλλον στα παιδιά του.

Η Lupi di Mare δεν ασχολείται με το παραδοσιακό ψάρεμα με δίχτυα και αντ’ αυτού εστιάζει στην προσφορά εμπειριών σε ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με το ψάρεμα ή τον ναυτικό κόσμο. Ο Τζουζέπε ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην παράδοση και να είναι «οι καθαροί άνθρωποι του παρελθόντος». Πιστεύει ότι ο κλάδος της αλιείας χρειάζεται επιδοτήσεις για να βοηθήσει τους ψαράδες να επιβιώσουν.

Η συνέντευξη με τον Giuseppe Machi πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Gastrofish Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο στοχεύει στην αύξηση της ενδυνάμωσης των νέων μέσω της βελτίωσης της ψηφιακής ηλεκτρονικής μάθησης στον τομέα της γαστρονομίας.

15-IT- Ντοκιμαντέρ15 CEIPES – Συνέντευξηστην εταιρεία επεξεργασίας ψαριών FLOTT s.p.a.

Το Gastrofish Project στοχεύει να αυξήσει την ενδυνάμωση των νέων μέσω της βελτίωσης της ψηφιακής ηλεκτρονικής μάθησης στα γαστροψάρια. Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορες αλιευτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Flott s.p.a.s στην Άσπρα της Ιταλίας. Η Flott s.p.a.s είναι μια εταιρεία επεξεργασίας ψαριών που εστιάζει στην παράδοση και την καινοτομία, ιδιαίτερα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις πράσινες πολιτικές. Η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση από την MSC για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων της, με το πιο διάσημο προϊόν της να είναι οι οικολογικοί γαύροι Flott Gold από την Cantabrico. Η Flott s.p.a.s παράγει επίσης έτοιμες σάλτσες και ντρέσινγκ, επεκτείνοντας την παραγωγή της πέρα από τον γαύρο. Η εταιρεία διαθέτει προϊόντα IGP από την Cantabrico και είναι πιστοποιημένη από το Friends of the Sea. Η συνέντευξη με τη Francesca και τον Pippo από το Flott s.p.a.s πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Gastrofish Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

16-IT- Ντοκιμαντέρ16 CEIPES – Συνέντευξη του νεαρού ψαρά Salvatore

Η μεταγραφή ψηφιακής προβολής είναι μια συνομιλία μεταξύ της Rosi και του Salvo, ενός νεαρού ψαρά από το Παλέρμο, στο πλαίσιο του έργου GASTROFISH. Ο Σάλβο λέει ότι ψαρεύει από τα επτά του χρόνια με τον παππού του και έχει γίνει οικογενειακή παράδοση. Ψαρεύει για δουλειά και πηγαίνει για ψάρεμα κάθε μέρα αν ο καιρός είναι καλός. Ο Salvo εξηγεί ότι οι τεχνικές ψαρέματος που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από την περίοδο και αλλάζουν ανάλογα τον τύπο του διχτυού. Ο Σάλβο εκφράζει επίσης ανησυχίες για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τα ψάρια, αναφέροντας συγκεκριμένα την απαγόρευση της αλιείας τόνου, παρά τον ισχυρισμό του ότι υπάρχει ακόμη αρκετός τόνος στη θάλασσα. Μιλάει επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι που θέλουν να γίνουν ψαράδες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εκπαίδευσης και των κυρώσεων που επιβάλλονται από τους κανονισμούς. Προτείνει ότι τα μαθήματα κατάρτισης μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά το να βρίσκεσαι στη θάλασσα και να αποκτάς εμπειρία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να ψαρεύεις.

17-ES- Ντοκιμαντέρ17 DIDEAS – Συνέντευξη του Συλλόγου Αλιέων Gandia

Το βίντεο είναι μια επίσκεψη στην Cofradia de Pescadores de Gandia, μια συντεχνία ψαράδων στην Ισπανία. Η συντεχνία είναι μια μη κερδοσκοπική οντότητα δημοσίου δικαίου που φροντίζει για τα οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά συμφέροντα των μελών της. Στη συντεχνία ανήκουν οι αντλίες και το εργοστάσιο πάγου, γεγονός που μειώνει το κόστος μειώνοντας τα έξοδα. Η συντεχνία προσφέρει μαθήματα κατάρτισης στις τάξεις της και επεξεργάζεται βοηθήματα, επιδοτήσεις και κοινωνική ασφάλιση χωρίς κόστος για το μέλος. Το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας εκλέγεται κάθε 4 χρόνια, εκλέγοντας έναν πρόεδρο, που ονομάζεται «Πατρών Δήμαρχος». Ο Ντομίνγκο είναι ο σημερινός πρόεδρος της συντεχνίας. Εξηγεί ότι το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 20 εργαζόμενους και 20 ιδιοκτήτες που εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια από τα μέλη της συντεχνίας. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 21 άτομα, με το ένα πρόσωπο να εκτελεί χρέη προέδρου και το άλλο ως αντιπρόεδρο. Εάν ο πρόεδρος είναι «ιδιοκτήτης», ο αντιπρόεδρος πρέπει να είναι «εργάτης» και το αντίστροφο, για να διασφαλιστεί ότι και οι δύο πλευρές εκπροσωπούνται εξίσου. Το συμβούλιο αποφασίζει για το πώς λειτουργεί η συντεχνία, τη διαχείριση πιθανών επιδοτήσεων, τους ανθρώπους που εργάζονται για τη συντεχνία και τα κεφάλαια που προέρχονται από ένα ποσοστό των κερδών του πλοίου. Οι εγκαταστάσεις της συντεχνίας έχουν υποστεί πλήρη ανακαίνιση με την κατασκευή ενός νέου και εμβληματικού κτιρίου, με τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες στη δημοπρασία, τη μηχανογράφηση όλων των εξαρτημάτων της και το εργοστάσιο πάγου με το αυτοματοποιημένο σιλό. Η ανακαίνιση έγινε δυνατή χάρη στη συμφωνία μεταξύ της Λιμενικής Αρχής της Βαλένθια, του Δημοτικού Συμβουλίου της Γκάντια και της ίδιας της Συντεχνίας των Ψαράδων. Ο COVID19 έχει επηρεάσει τη συντεχνία, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται και να πραγματοποιούν συναντήσεις κάθε δύο μήνες.

18-ES- Ντοκιμαντέρ18 DIDEAS – Συνέντευξη του νεαρού ψαρά David Tatay

Το Lonja de Gandia είναι ένα ίδρυμα στην πόλη Gandia της Ισπανίας, όπου οι ψαράδες πωλούν τα αλιεύματά τους σε εμπόρους που στη συνέχεια τα πωλούν σε λιανοπωλητές και εστιατόρια. Ο Ντέιβιντ, ένας ψαράς που εργάζεται στη βιομηχανία για πάνω από 15 χρόνια, μίλησε για τα προβλήματα που προκαλούνται από τον πολλαπλασιασμό των δελφινιών και του τόνου τα τελευταία χρόνια. Τα δελφίνια και ο τόνος τρώνε ιθαγενή είδη, μειώνουν την ποσότητα των ψαριών που αλιεύονται και προκαλούν ζημιές στα δίχτυα και σε άλλο εξοπλισμό. Ο David πιστεύει ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητα για την εξεύρεση λύσεων σε αυτά τα προβλήματα. Αναφέρει επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις δελφινιών και αυτό γιατί η Μεσόγειος Θάλασσα έχει γίνει ιχθυοτροφείο τόνου. Ο τόνος και τα δελφίνια έχουν μάθει πότε και πού να εμφανίζονται, προκαλώντας ζημιές στον εξοπλισμό αλιείας και μειώνοντας την ποσότητα των ψαριών που αλιεύονται. Ο Ντέιβιντ προτείνει ότι υπάρχουν μέρες που μόνο οι υλικές ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ ανά σκάφος.

19-ES- Ντοκιμαντέρ19 DIDEAS – Συνέντευξη του νεαρού ψαρά Francisco Alabau

Ο συνεντευξιαζόμενος, ο Francisco (Fran), είναι ναύτης στο σκάφος «Catalí II» στο λιμάνι της Gandía της Ισπανίας. Ο Φραν είναι ψαράς για περίπου 11 χρόνια και πριν από αυτό, έτρεχε μια βάρκα με τον πεθερό του για 7-8 χρόνια. Το ψάρεμα είναι μια οικογενειακή παράδοση για τον Φραν και η σύζυγός του και η κουνιάδα του είναι επίσης ναυτικοί και ψαράδες. Συνήθιζαν να δουλέψουν μαζί, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς ήταν άρρωστος ή μη διαθέσιμος.

Το σκάφος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Fran είναι καινούργιο και έχουν σταματήσει εδώ και τρεις μήνες, περιμένοντας τις απαραίτητες άδειες και άδειες για να βγουν στη θάλασσα. Ο Φραν και ο συνεργάτης του ανέφεραν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν, καθώς η διοίκηση παίρνει πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εργασίες τους, γεγονός που επηρεάζει τα έσοδα της εταιρείας και τη ζωή τους. Ο Fran προτείνει ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι ταχύτερη και η εταιρεία θα πρέπει να μπορεί να αρχίσει να εργάζεται εντός 24 ωρών από την υποβολή της αίτησης.

Ο Φραν εξηγεί ότι υπάρχει πολλή τεκμηρίωση και γραφειοκρατία και πρέπει να συνταχθεί το ημερολόγιο του πλοίου, κάτι που προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Δεν είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου και δεν γνωρίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες. Η καθυστέρηση στην απόκτηση αδειών και αδειών προκαλεί οικονομικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες, καθώς πρέπει να πληρώσουν λογαριασμούς παρόλο που δεν λειτουργούν.

Τέλος, ο Φραν εξηγεί ότι το ψάρεμα είναι το επάγγελμά του, όχι ένα χόμπι. Είναι μια οικογενειακή παράδοση που τον οδήγησε σε αυτό το επάγγελμα, και το κάνει εδώ και καιρό. Αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του είναι όλοι ειδικευμένοι ναυτικοί και ψαράδες και συνήθιζαν να εργάζονται μαζί για να εξασφαλίσουν ότι η εργασία γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι διαθέσιμος.

20-ES- Ντοκιμαντέρ20 DIDEAS – Συνέντευξη του Επαγγελματία Ψαρά Francisco Martínez

Ο συνεντευξιαζόμενος, Francisco Martínez, είναι ένας ψαράς που εργάζεται στον κλάδο για περισσότερα από 25 χρόνια. Λέει ότι το ψάρεμα είναι ένα περίπλοκο επάγγελμα και δεν θα το συνιστούσε σε κανέναν. Επικαλείται οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια και λέει ότι υπάρχει μικρή κερδοφορία στον κλάδο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη λίγες γυναίκες που ασχολούνται με το ψάρεμα, αν και είναι μειοψηφία. Ο Martínez αυτή τη στιγμή βγαίνει τρεις μέρες την εβδομάδα για ψάρεμα χταποδιού, το οποίο γίνεται με στάμνες. Στην επαρχία της Βαλένθια, οι ψαράδες επιτρέπεται να ψαρεύουν μόνο για χταπόδι και όχι για οποιοδήποτε άλλο είδος. Ο Martínez δείχνει στον συνεντευκτή τις στάμνες που χρησιμοποιεί για το ψάρεμα χταποδιών.

21-ES- Ντοκιμαντέρ21 DIDEAS – Ομάδα ψαράδων Συνέντευξη – Αγγλική Έκθεση

Ο συνεντευξιαζόμενος, Francisco Martínez, είναι ένας ψαράς που εργάζεται στον κλάδο για περισσότερα από 25 χρόνια. Λέει ότι το ψάρεμα είναι ένα περίπλοκο επάγγελμα και δεν θα το συνιστούσε σε κανέναν. Επικαλείται οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια και λέει ότι υπάρχει μικρή κερδοφορία στον κλάδο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη λίγες γυναίκες που ασχολούνται με το ψάρεμα, αν και είναι μειοψηφία. Ο Martínez αυτή τη στιγμή βγαίνει τρεις μέρες την εβδομάδα για ψάρεμα χταποδιού, το οποίο γίνεται με στάμνες. Στην επαρχία της Βαλένθια, οι ψαράδες επιτρέπεται να ψαρεύουν μόνο για χταπόδι και όχι για οποιοδήποτε άλλο είδος. Ο Martínez δείχνει στον συνεντευκτή τις στάμνες που χρησιμοποιεί για το ψάρεμα χταποδιών.

22-ES- Ντοκιμαντέρ22 DIDEAS – Συνέντευξη σε εταιρεία επεξεργασίας Διατήρησηςψαριών Vicente Pla

Η Cofradia de Pescadores de Gandia είναι μια συντεχνία ψαράδων που στοχεύει στη διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και εργασιακών συμφερόντων των μελών της. Η συντεχνία παρέχει επίσης υπηρεσίες όπως υπηρεσίες πετρελαίου πετρελαίου και πάγου στα μέλη της, γεγονός που μειώνει το κόστος μειώνοντας τα έξοδα καθώς έχει στην κατοχή της τις αντλίες και το εργοστάσιο πάγου. Η συντεχνία προσφέρει επίσης μαθήματα κατάρτισης στις τάξεις της για την ανακύκλωση τίτλων σπουδών και τα βοηθήματα, οι επιδοτήσεις και η κοινωνική ασφάλιση διεκπεραιώνονται χωρίς κόστος για το μέλος. Το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια, εκλέγοντας έναν πρόεδρο που ονομάζεται «Πατρών Δήμαρχος». Η Λιμενική Αρχή της Βαλένθια, το Δημοτικό Συμβούλιο της Γκάντια και η ίδια η Συντεχνία των Ψαράδων συμφώνησαν σε πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων με την κατασκευή ενός νέου και εμβληματικού κτηρίου, με τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες στη δημοπρασία, τη μηχανογράφηση όλων των εξαρτημάτων της, και το εργοστάσιο πάγου με το αυτοματοποιημένο σιλό του. Στο βίντεο, ο Pedro Pla, ο υπεύθυνος για τη συντήρηση του Cofradia, εξηγεί πώς λειτουργεί η μηχανή του πάγου. Η παγομηχανή ψύχει το νερό και οι πλάκες πέφτουν μέσω ενός σωλήνα στην άλλη πλευρά, όπου οι αγοραστές αγοράζουν. Ο πάγος ισοπεδώνεται, ζυγίζεται και βγαίνει από τον εξωτερικό σωλήνα με μια πύλη, η οποία ρίχνει πάγο και πηγαίνει απευθείας στην άλλη πλευρά. Η υπηρεσία πάγου της συντεχνίας είναι ζωτικής σημασίας για τους ψαράδες καθώς μπορούν να πάρουν πάγο όταν έρθουν τα μεγάλα σκάφη, τα οποία μπορούν να τους ρίξουν πάγο.

23-GR- Ντοκιμαντέρ23INNOPOLIS – Συνέντευξη Επαγγελματία Ψαρά –  Πατρίκιος

Κατά τη διάρκεια του 23ου ντοκιμαντέρ, συνομιλήσαμε με έναν νεαρό ψαρά ονόματι Πατρίκιος από τον Λόγγο της Ελλάδας. Είναι 29 ετών και επαγγελματίας ψαράς από τότε που πέθανε ο πατέρας του το 2016. Ψαρεύει κυρίως μπακαλιάρο μπακαλιάρο, μανιτάρι, μπαρμπούνι και χταπόδι, χρησιμοποιώντας δίχτυα, παραγάδια και χταπόδι. Δίνει σημασία στους χρόνους απαγόρευσης της αλιείας και πιστεύει ότι η υπεραλίευση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στον Κορινθιακό Κόλπο, όχι μόνο από ερασιτέχνες αλλά και από επαγγελματίες ψαράδες. Όταν ρωτήθηκε αν θα συνιστούσε το επάγγελμα του ψαρέματος στους νέους, είπε ότι είναι σημαντικό να αρέσει το ψάρεμα γιατί δεν είναι εύκολη δουλειά. Πρότεινε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, τα πανεπιστήμια και οι ΜΚΟ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην αλιευτική εκπαίδευση και υπάρχει μια ιδιωτική Σχολή Αλιείας στην Ελλάδα.

24-GR-Documentary24 – INNOPOLIS- ΣυνέντευξηΕπαγγελματία Ψαρά ΛευτέρηςΓιακουμής

Η απομαγνητοφώνηση είναι μια συνομιλία ανάμεσα σε έναν συνεντευκτή και τον Λευτέρη Γιακουμή, έναν 62χρονο επαγγελματία ψαρά και ιδιοκτήτη του ιχθυοπωλείου Captain Giakoumis στο Αίγιο της Ελλάδας. Ο συνεντευκτής ρωτά για το ιστορικό του Λευτέρη, πώς ασχολήθηκε με το ψάρεμα, τι είδους ψάρια πιάνει και πώς νιώθει για το ψάρεμα. Ο Λευτέρης αναφέρει ότι ξεκίνησε το ψάρεμα ως χόμπι με ένα καλάμι και στη συνέχεια έγινε επαγγελματίας ψαράς με βάρκα και δίχτυα. Ψαρεύει όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως μπακαλιάρο μπακαλιάρο, μπακαλιάρο, τσιπούρα και μπαρμπούνι. Ο Λευτέρης του αρέσει το ψάρεμα και νιώθει καλά παρά την ηλικία του. Στην απομαγνητοφώνηση δεν γίνεται λόγος για νέους.